Χοιρινό παστό

      Υλικά

  • κρέας χοιρινό: 1 πλάτη, χωρίς κόκαλο, για πιο τρυφερό ή παντσέτα ή μπούτι
  • αλάτι χοντρό
  • μπαχάρι σε κόκκους
  • φλούδες από 2 πορτοκάλια
  • λάδι
  • 1 λίτρο κρασί άσπρο ή ροζέ
               

        Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, το σκεπάζουμε με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε για 2 μέρες (περισσότερες μέρες το κάνουν πιο αλμυρό).

Το ξεπλένουμε, και στη συνέχεια, σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό, κρασί 1 λίτρο άσπρο ή ροζέ, τις φλούδες από 2 πορτοκάλια και το μπαχάρι και ρίχνουμε το κρέας για να βράσει. Αφού βράσει βγάζουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες.

Το αφήνουμε να κρυώσει, και όταν κρυώσει βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει.

Όταν κρυώσει το διατηρούμε για λίγες ημέρες στο ψυγείο (π.χ. 10 ημέρες).

Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε για πολύ καιρό, βάζουμε τα κομμάτια σε δοχείο και μεταχειριζόμαστε το λάδι από το τσιγάρισμα για να σκεπάσουμε όλα τα κομμάτια.

Καταμεσήμερο Ιουλίου…
που κι αν ακόμα δεν υπήρχαν ελαιώνες…
θα τους είχα επινοήσει.
(Οδυσσέας Ελύτης)

image00012